przepisy:
Lody truskawkoweSKŁADNIKI:
250 g truskawek,
100 g cukru pudru,
1 jajko,
300 g jogurtu naturalnego,
około 7 plastikowych kubeczków i tyle samo łyżeczek.
WYKONANIE:
Połowę truskawek zmiksować z połową cukru pudru, a następnie wymieszać z połową jogurtu.
W drugiej miseczce zmiksować jajko z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę, dodać pozostały jogurt, wymieszać i na końcu dodać pokrojone na drobne kawałeczki truskawki. Zamieszać łyżką.
Masę ze zmiksowanych truskawek i jogurtu jako pierwszą wlać do kubeczków, zamrozić przez około pół godziny. Po tym czasie wbić w nią łyżeczki i zalać drugą masą – tą z kawałeczkami truskawek.
W ten sposób otrzymamy lody dwukolorowe i połowy będą różnić się w smaku.
Pozostawiamy w zamrażalniku przez parę godzin, aż się dobrze zamrożą. Przed degustacją ocieplamy kubeczki w dłoniach – lody łatwiej będzie wyciągnąć.
SŁODKIE BUŁECZKI Z BAKALIAMI.
Składniki:
1. Dwie łyżki mąki (u mnie mąka ryżowa) - (65kcal)
2. 10 tabl. słodzika (rozkruszony)
3. Bakalie (ja użyłam: orzechy nerkowca, orzechy włoskie, kasztany, rodzynki, suszone brzoskwinie, suszone śliwki oraz drobno pokrojone figi) (limit kalorii na to u mnie wynosił 150kcal, ale wszystko zależy od tego co użyjecie)
4. Proszek do pieczenia (szczypta)
5. Czubata łyżka otrębów (ja użyłam 50/50=orkiszowe i żytnie) - (25kcal)
6. Na sztywno ubite białka. (3 białka z jajek L/XL/XXL/51kcal)
7. Pół żółtka (30kcal)
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C
2. Ubite białka mieszamy z resztą składników, po czym wrzucam bakalie.
3. Wlewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy aż bułeczki uzyskają wygląd jak ze zdjęcia.
Jajka po szkocku
Przepis stary i prawdopodobnie naprawdę pochodzący ze Szkocji.
8 jajek
1 cebula
30 dag mieszanego mięsa mielonego
10 dag bułki tartej
pieprz, sól
1 łyżka ostrej musztardy
3-4 łyżki mąki
Ugotuj na twardo 6 jajek, obierz je. Cebulę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem mielonym, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przyprawi solą, pieprzem i musztardą.
Każde z jajek na twardo obłóż cienką warstwą masy mięsnej, dociśnij. Rozstrzęp ostatnie jajko. Jajka w mięsie obtaczaj w mące, następnie zanurzaj w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i porcjami smaż w nim jajka (po ok. 8 minut). Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu, najlepiej układając na ręczniczku kuchennym.
Gdy jajka wystygną delikatnie przekrój na pół. Podawaj ozdobione rzeżuchą na liściach sałaty.
Przepisy i zdjęcia nie są mojego autorstwa, znalezione na internecie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz